Nytt regelverk från den 1 juni 2017
Från och med den 1 juni 2017 gäller nytt regelverk för färdtjänst och riksfärdtjänst. Nedan finns sammanfattning av de viktigaste förändringarna. Fullständigt regelverk finns här: Regelverk för färdtjänst och regelverk för riksfärdtjänst.
Sammanfattning av de viktigaste förändringarna för färdtjänst
Sammanfattning av viktigaste förändringarna i nytt regelverk för färdtjänst f o m 1 juni 2017 för kommunerna Alvesta, Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö
- Övergripande förtydligande av information för att regelverket ska upplevas tydligare och lämna mindre utrymme för olika tolkningar.
- 3 Färdmedel: Kostnadsfria resor för ledsagare som medföljer vid resor med buss i den allmänna kollektivtrafiken.
- 11 Resornas längd: Begränsning av sträcka är ändrad från 7 zoner till 10 mil fågelvägen.
- 12 Resa i annan kommun: Begränsning av antalet resor till 20 enkelresor per år.
- 14 Förarassistans: Det behövs inget tillstånd för förarasssistans som hjälp med kassar eller hämtas och lämnas utan behov uppges vid bokningstillfället.
- 18 Färdtjänst för barn: Barn som är yngre än tolv år ska vid färdtjänstresa åtföljas av en ledsagare.
- Följande punkter är nya och innehåller information och säkerhetsföreskrifter:
21 Sitta i rullstol under färd:
22 Permobil/elrullstol
23 Ansvar för säkerhet under transport
24 Husdjur
- 24 Husdjur: Husdjur kan medfölja till en avgift av 100 kr per enkelresa. Resor med medföljande husdjur ska förbokas minst två dygn före avresa.
- 27 Synpunkter och ansökan om förseningsersättning: Information om hur man inkommer med synpunkter på sina resor samt hur man ansöker om förseningsersättning.
Sammanfattning av de viktigaste förändringarna för riksfärdtjänst
Sammanfattning av de viktigaste förändringarna i förslag till reviderat kommunalt regelverk för riksfärdtjänst för kommunerna Alvesta, Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö.
- Övergripande förtydligande av information för att regelverket ska upplevas tydligare och lämna mindre utrymme för olika tolkningar.
- 3 Vart får man åka: Resan ska göras inom Sverige, från en kommun till en annan kommun. Om en person är beviljad färdtjänst kan riksfärdtjänst inte beviljas för resor som kan göras med vanlig färdtjänst. Tillåten reslängd för färdtjänst är ändad från 7 zoner till 10 mil fågelvägen.
- 7 Resor vid jul- och nyårshelgen: Ansökan om resor till jul- och nyårshelgen ska vara inkomna senast 2 november. Bokning av resa till jul- och nyårshelgen ska göras senast 1 december.
- 15 Bagage och hjälpmedel: Intyg på förskrivna hjälpmedel (gäller även hund som hjälpmedel) ska skickas in tillsammans med ansökan om riksfärdtjänst, första gången som de förskrivna hjälpmedlen ska medfölja.
- Följande punkter är nya och innehåller information och säkerhetsföreskrifter:
16 Hund som hjälpmedel
18 Sitta i rullstol under färd
19 Permobil/elrullstol
20 Ansvar för säkerhet under transport
- 22 Synpunkter på resa: Information om hur man inkommer med synpunkter på sina resor.