Ljungby först ut i länet med årskort för anställda

Publicerad den 15-12-17

Vi är glada över att kunna meddela att Ljungby kommun efter årsskiftet kommer att erbjuda sina anställda årskort genom nettolöneavdrag. 

”Jag är jätteglad att vi som första kommun i länet kan erbjuda våra anställda denna möjlighet. Det är en vinst både för den anställde och för miljön och det bidrar till att vi blir en attraktivare arbetsgivare.” säger Anna Hesselstedt, personalchef på Ljungby kommun


Billigare och enklare jobbresor
Den här förmånen gör det möjligt för den anställde att betala sitt årskort månadsvis genom ett nettolöneavdrag, som inte är skattepliktig. Man reser sedan obegränsat, dygnet runt i ett år och slipper tänka på att ladda eller köpa resekort. Jämför man med ordinariepriser så får man resa 12 månader till priset av 9,5! En bra förmån för de som redan pendlar och ett bra sätt att underlätta för potentiella pendlare. Fler kommuner i grannlänen har haft god användning av förmånen i anställningsprocesser, främst när man vill rekrytera personal som bor utanför placeringsorten.  


Hälsosammare personal
En av de långsiktiga effekterna av att resa kollektivt, vilket framgår av forskning, är att pendlaren rör sig fyra gånger mer än bilisten och får generellt sätt bättre hälsa. Förmånen kan därför även bidra till hälsosammare personal. Dessutom färdas de åtta gånger säkrare i en buss eller ett tåg än i bilen och det är en viktig aspekt att ta hänsyn till med tanke på mängden bil- och cykelolyckor. 

”Vi ser det som ett bra initiativ att Ljungby kommun som arbetsgivare stimulerar och uppmuntrar sina anställda att använda kollektivtrafiken till och från jobbet. På så sätt reser de tryggare, billigare och får tid över till annat, kanske läsa en bok eller ta en tupplur” säger Julija Markensten, Stf trafikdirektör/marknadschef Länstrafiken Kronoberg. 

”Ljungby kommun gör inte enbart en tjänst för sina anställda, dem gör även en stor insats för miljön. De föregår med ett gott exempel i vårt län”, tillägger trafiknämndens ordförande, Peter Freij. 

 

För mer information, kontakta:
Peter Freij (S), ordförande i trafiknämnden, 076 7207638 eller freij.peter@telia.com
Julija Markensten, Stf trafikdirektör/marknadschef på Länstrafiken Kronoberg, 0470-58 30 30 eller
julija.markensten@kronoberg.se
Anna Hesselstedt, personalchef på Ljungby kommun, 0372-78 91 31 eller anna.hesselstedt@ljungby.se

x